Θεραπεία με Αυτόλογα Ενεργοποιημένα Αιμοπετάλια

Εκτύπωση

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΛΟΓΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ 
PlateletRichPlasma (PRP)

Η μέθοδός PRP,είναι μια μη χειρουργική επεμβατική  θεραπευτική μέθοδος.
Το PRP(πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) παρασκευάζεται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς .
Το ειδικά επεξεργασμένο πλάσμα είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια (PlateletRichPlasma) και  εμπλουτισμένο με κύτταρα όπως βλαστοκύτταρα και με ενδογενείς πρωτεΐνες, που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες (GrowthFactors: TGF beta 1&2, IGF – 1 , EGF, VEGF, κα).
Χρησιμοποιώντας αυτά τα αιμοπετάλια , που περιχέουν δικούς τους  «αυξητικούς παράγοντες» ,δημιουργείται  πολλαπλασιασμός των κυττάρων της περιοχής που πάσχει,  και  αναγέννηση των ιστών .Το αποτέλεσμα είναι  η  επούλωση από τον ίδιο τον οργανισμό (αυτοϊαση) των τραυματισμένωνιστών , μυών και εκφυλιστικών παθήσεων και το σταμάτημα του πόνου.
Γίνεται με ένεση ,αφού πάρουμε   από τον ασθενή μικρή ποσότητα αίματος από μία  φλέβα,  ακολουθεί ειδική επεξεργασία του αίματος (φυγοκέντρηση) όπου απομονώνεται  το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια.  Η ένεση γίνεται στην περιοχή που πονάει και είναι σχεδόν ανώδυνη η διαδικασία, μπορεί  δε να εκτελεσθεί  στον χώρο του  Ιατρείου. Η όλη διαδικασία  διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ο ασθενής φεύγει αμέσως από το ιατρείο,χωρίς πρόβλημα .
Με αυτή τη διαδικασία  ,αυξάνοντας δηλαδή  την πυκνότητα των αιμοπεταλίων στην περιοχή της βλάβης, επιτυγχάνεται γρήγορη αναγέννηση –επούλωση των βλαμμένων ιστών, με αποτέλεσμα τη ελάττωση του πόνου και την αποκατάσταση του τραυματισμένου ιστού η της χρόνιας βλάβης (αρθρίτιδα, τενοντοπάθεια , κλπ) Ο ασθενής μπορεί να φύγει άμεσα χωρίς κανένα πρόβλημα.
Σε ποιές παθήσεις χρησιμοποιείται το PRP.
Εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε επώδυνεςπαθήσεις του Μυοσκελετικούσυστήματος, στην Αθλητιατρική.
Οστεοαρθίτιδα, χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας ,χόνδρινες βλάβες, κλπ.
Οξείες και χρόνιες Τενοντίτιδες και Τενοντοπάθειες (τενοντίτιδα αχιλλείου,  υπερακανθίου του ώμου, μερικές ρήξεις τενόντων)
Συνδεσμικές κακώσεις (διαστρέμματα ποδοκνημικής, μερική ρήξη με διατάσεις πλαγίων συνδέσμων γόνατος κλπ)
Μυικές θλάσεις (οξείες και χρόνιες)
Επικονδυλίτιδα αγκώνα.
Άκανθα πτέρνης -πελματιαία απονευρωσίτιδα
Περιαθρίτιδα
Τροχαντηρίτιδα
Εφαρμόζεται  και στην αισθητική :
Μείωση ρυτίδων στο  πρόσωπο
Θεραπεία τριχόπτωσης
Σύσφιξη λαιμού
Ανάπλαση ουλών ακμής
*Σε σπάνιες περιπτώσεις θα δούμε τις πρώτες ημέρες μετά την έγχυση να υπάρξει τοπικός ερεθισμός.
Η πιο συχνή ήπια παρενέργεια της PRP ένεσης είναι η αύξηση του πόνου λόγω της έγχυσης υγρού στον ιστό και ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής αντίδρασης του
Η συχνότητα εφαρμογής συνήθως γίνεται κάθε 15 -20 ημέρες και για 6-8 συνεδρίες,ανάλογα με την περίπτωση .